semaver
New member
Filmleri övgüyle karşılanıyor ancak Roman Polanski, istismar iddiaları nedeniyle pek çok kişi tarafından dışlanıyor. Şimdi müdürün mahkemede cevap vermesi gerekiyor.
Film yapımcısı Roman Polanski'ye karşı, yalnızca dolaylı da olsa, cinsel şiddet iddialarını içeren dava Salı günü Paris'te başladı. 90 yaşındaki yıldız yönetmen hakaretle suçlanıyor: İngiliz oyuncu Charlotte Lewis, onu yalan söylemekle suçluyor. Polanski duruşmanın başında duruşmaya katılmadı.
Salı günü mahkemede Lewis, 40 yıl önce yıldız yönetmen tarafından nasıl cinsel tacize uğradığını anlattı. 1980'lerde 16 yaşında bir modelken bir arkadaşıyla Polanski'yle tanışmak için Paris'e gitti. O sıralarda macera filmi “Korsanlar” için oyuncu arıyordu.
Mahkemede, “Pansiyonumuzun yeterince iyi olmadığını söyledi ve bizi evine davet etti” diye hatırladı. Bir restorana gittiler ve daha sonra arkadaşı uyumaya gitti. Lewis, “Beni onunla yalnız bıraktı. Sonra bana tecavüz etti. 16 yaşında olduğumu biliyordu” diyor. Neden bu kadar uzun süre sessiz kaldığı sorulduğunda “O zaman bunun tecavüz olduğunun farkında değildim” diye yanıtlıyor. “Bunun doğru olmadığını biliyordum, ama üzerine parmağımı koyamadım” diye ekliyor.
Polanski'den nefret etmiyordu. Aksine onun için bir akıl hocası ve baba figürüydü. Ancak daha sonra ciddi bir yeme bozukluğu geliştirdi. Lewis'in iddialarını kamuoyuna açıklaması 2010 yılına kadar gerçekleşmedi. O dönemde dava açmamıştı çünkü kendi ifadesine göre davanın zamanaşımına uğradığını varsaymıştı.
Roman Polanski iddiaları yalanladı
Polanski'ye karşı ciddi iddialarda bulunan tek kadın Lewis değil. Özellikle 2017'de #MeToo hareketinin ortaya çıkışından bu yana birçok kadın, “Rosemary'nin Bebeği” ve “Piyanist” gibi birçok sinema şaheserinin yapımcısını cinsel istismarla suçladı. Reddettiği iddialar. #MeToo'nun ardından Polanski de 2018'de Oscar Akademisi'nden atılmıştı. Artık çoğu kişi için istenmeyen bir kişi haline geldi.
Polanski'ye karşı 40 yılı aşkın süredir ABD'de de dava sürüyor: Polanski'nin 1977 yılında Hollywood yıldızı Jack Nicholson'un villasında 13 yaşındaki bir kıza uyuşturucu kullanıp, tecavüz ettiği söyleniyor. Polanski o dönemde tecavüz etmek değil, reşit olmayan biriyle cinsel ilişkiyi yasaklamak suçunu kabul etmişti ve 42 gün boyunca psikiyatrik gözaltında kalmıştı. Resmi cezanın açıklanmasından bir gün önce cezasının uzatılacağı korkusuyla Fransa'ya kaçtı. O zamandan beri çoğunlukla orada yaşıyor ve ABD ile suçluların iadesi anlaşması olan ülkeleri ziyaret etmekten kaçınıyor.