Yoğurt Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
Kızımla ek besine geçiş periyodumuz ve dışardan yoğurt almaktansa konutta kendim hazırlıyorum. Kızım hayli sevdi inşallah sizde beğenirsiniz.
- 2 lt çiğ süt
- 1 yemek kaşığı keçi yoğurdu
- 1 çay kaşığı şeker
Not EkleTanımı Yazdır
Kızımla ek besine geçiş periyodumuz ve dışardan yoğurt almaktansa konutta kendim hazırlıyorum. Kızım hayli sevdi inşallah sizde beğenirsiniz.

- Öncelikle sütümüzü kaynatmak için derin bir tencereye alıp ocağa koyuyoruz ve orta ateşte kaynatıyoruz.
- Kaynatırken orta ara tahta kaşıkla havalandıra havalandıra karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dk daha kaynatıyoruz. (sütünüz biraz eksilecek, tencerenin kenarında oluşan beyazlıktan anlayabilirsiniz)
- daha sonra altını kapatıp sütümüzü derince bir borcama yahut diğer bir tencereye alıyoruz ve ılımasını bekliyoruz. (kaynattığınız tencerede mayalarsanız yoğurt ekşi olabilir).
- Sütün sıcaklığı hayli kıymetli şayet fazlaca soğuk olursa yoğurt tutmaz, fazlaca sıcak olursa da yoğurt sulu olur. Sütün olması gereken sıcaklık; kuş parmağınızı süte daldırdığınızda 7 sn. Bekletebiliyorsanız ülkü sıcaklıktadır.
- Mayımızı yapmak için kaseye keçi yoğurdunu ve şekeri alıp uygunca karıştırıyoruz.
- Bu karışımın içine ılıttığımız sütten 2 yemek kaşığı kadar koyuyoruz. ( mayayı fazlaca sıvı yapmayın, şayet kullandığınız keçi yoğurtu sulu ise süt ölçüsünü azaltın).
- ondan sonrasında bu karışımı yani mayamızı ılıttığımız süte kenardan döküyoruz.
- Tahta kaşığın gerisiyle, mayamızın sütle düzgünce karışmasını sağlıyoruz. (eğer kavanozda yapacaksanız biraz tam ağzına kadar doldurmayın biraz boşluk kalsın. ).
- Ağzını güzelce kapatıp bez örtüyle sarıyoruz. (yoğurtu kışın yapıyorsanız biraz kalın sarın, yazın yapıyorsanız ince sarmanız kâfi olacaktır.)
- bu türlü oda sıcaklığında 3-4 saat bekletiyoruz. ondan sonrasında yoğurtun üzerini açıp buzdolabına ağzı açık biçimde koyuyoruz. (yalnız dolaba gdolayırken epey sallamamaya dikkat edelim.)
- Buzdolabında bir gece ağzı açık biçimde dinlendiriyoruz ve yoğurtumuz hazır.