Zeytin Tuzlama Tanımı İçin Materyaller
Not EkleTanımı Yazdır
- 1 kilogram siyah zeytin (mümkünse kasım ayının sonlarına yanlışsız toplanan ağaçta olgunlaşmış)
- 1 çay bardağı ince aşikâr kahveci bardağı kaya tuzu
- 1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ
Not EkleTanımı Yazdır
- Zeytinler güzelce yıkanır kurulanır ben altına havlu yayılmış tepsilere yıkadıktan daha sonra bırakıyorum bir gece bekliyor uygunca kuruyor orta ara karıştırıyorum ezmeden.
- daha sonra onu 1’er litrelik cam konserve kavanozlarına yada pet şişelere dolduruyoruz. Şişe kilogramı arttıkça ölçünüzü ona nazaran tuz ve yağ ölçünüzü arttırarak ayarlayınız.
- Zeytin ile doldurduğumuz kaya tuzunu ve sıvı yağını koyduğumuz kavanozlarımızın kapaklarını kapatıp 15-20 gün pet şişeler yan yatırılarak cam kavanozlar dik biçimde çevrilir.
- Tuzun tüm zeytinlere ulaşması sağlanır su saldıkça 10 günde bir kapakları açılıp suları dökülür. Bu süreci 3 defa yapmak kâfi.
- Kışlık bekleteceğimiz kavanozların kapaklarını artık yiyeceğimiz vakte kadar hiç açmıyoruz.
- Serin bir yerde bir daha aklınıza geldikçe çevirin zeytinler buluşunca olmuş demektir. İster çabucak isterseniz bir yıl daha sonra afiyetle yiyebilirsiniz.
- Şişelerin kapaklarını açmadan bekleterek uzun mühlet bekletebilirsiniz bozulmaz. Şişelerin suları dökülünce ağzı sıkı kapanmalı güneş görmeyen serin yerde koruma edilmelidir ki uzun mühlet 1-2 yıl dayanabilir.
- Yiyeceğimiz vakitte zeytinleri şişelerden bir kaba var ise sularını dökerek 1 yahut 2 gün oda sıcaklığında bekletin yıkamayın, daha sonra buzdolabında koruma ederek dileğinize göre yağ ve ???? ilavesiyle afiyetle tüketin, hiç sossuzda hayli lezzetli ben o denli yapıyorum afiyet olsun