Affetme terapisi ne için ?

ALFA

Global Mod
Global Mod
Affetme Terapisi Nedir? Kalbin “Geri Dönüşüm Kutusunu” Boşaltmak mı, Yoksa Yeni Bir Başlangıç mı?

Geçen gün arkadaş ortamında biri “Affetme terapisi diye bir şey duydum” dedi. Masadaki herkes aynı anda farklı tepki verdi. Bir arkadaş “Benim affedeceğim insanlar için ekstra depolama alanı lazım” derken, bir diğeri “Önce internet geçmişimi silelim, sonra affetmeye geçeriz” yorumunu yaptı. O an fark ettim ki affetmek kelimesi çoğumuzun zihninde biraz karmaşık bir dosya gibi duruyor. Açsak mı, kapatsak mı, arşive mi kaldırsak, tamamen mi silsek?

Aslında affetme terapisi tam da bu karmaşık dosyalarla ilgileniyor. Üstelik amaç kimseyi zorla barıştırmak ya da yaşananları önemsiz göstermek değil. Daha çok, geçmişte yaşanan olayların bugünümüz üzerindeki etkisini anlamak ve o yükün altında ezilmeden yaşamayı öğrenmek.

Affetme Terapisinin Temel Amacı Nedir?

Birçok kişi affetmeyi yanlış anlıyor. Sanki affetmek, “Tamam, yaptığın şey gayet normaldi” demekmiş gibi algılanıyor. Oysa psikolojik açıdan affetmek; yaşanan olayın sorumluluğunu ortadan kaldırmak değil, olayın üzerimizde kurduğu duygusal hakimiyeti azaltmak anlamına geliyor.

Düşünün...

Birisi size yıllar önce haksızlık yaptı. O kişi hayatına devam etti. Belki şu an sabah kahvesini içiyor, hafta sonu planı yapıyor, hatta yaşananları bile hatırlamıyor. Ama siz her hatırladığınızda aynı öfkeyi, kırgınlığı veya hayal kırıklığını yeniden yaşıyorsunuz.

Bu durumda yükü kim taşıyor?

Affetme terapisinin odak noktası genellikle bu soru oluyor.

Araştırmalar, uzun süreli öfke ve kin duygularının stres seviyesini artırabileceğini, uyku kalitesini düşürebileceğini ve genel ruh halini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Bu nedenle affetme çalışmaları yalnızca ilişkiler için değil, kişinin kendi psikolojik iyiliği için de önemli kabul ediliyor.

Affetmek Unutmak Mıdır?

Forumlarda en sık karşılaşılan sorulardan biri bu.

Hayır.

Hatta çoğu uzman affetmenin unutmak olmadığını özellikle vurgular.

Örneğin bir arkadaşınız güveninizi sarstıysa, yaşananları unutmak gerçekçi olmayabilir. Ancak o olayın her gün zihninizde yeniden oynayan bir film haline gelmesini engellemek mümkün olabilir.

Affetmek bazen şöyle bir cümleye benzer:

“Yaşananları hatırlıyorum ama artık onların bugünkü mutluluğumu yönetmesine izin vermiyorum.”

Bu bakış açısı birçok insan için oldukça rahatlatıcı olabiliyor.

Erkekler ve Kadınlar Affetme Sürecine Nasıl Yaklaşabiliyor?

Bu konuda ilginç gözlemler var.

Bazı erkekler yaşadıkları kırgınlıklara daha çözüm odaklı yaklaşabiliyor. “Sorun neydi, nasıl çözeriz, tekrar yaşanmaması için ne yaparız?” gibi sorular öne çıkabiliyor. Strateji geliştirmek, sınır çizmek veya geleceğe yönelik plan yapmak birçok kişi için rahatlatıcı olabiliyor.

Bazı kadınlar ise olayın duygusal boyutunu daha fazla inceleyebiliyor. “Bu durum bana nasıl hissettirdi?”, “İlişkimiz bundan nasıl etkilendi?” veya “Karşı tarafın motivasyonu neydi?” gibi sorular ön plana çıkabiliyor.

Fakat burada önemli bir nokta var:

Bu yaklaşımlar cinsiyetten çok kişilik özellikleriyle ilişkili olabiliyor.

Benim tanıdığım bazı erkekler duygusal analiz konusunda adeta profesyonel terapist gibi davranırken, bazı kadınlar da olayları satranç oyuncusu mantığıyla değerlendiriyor.

Bu yüzden affetme süreci tek tip bir yol izlemiyor. Her birey kendi deneyimleri, karakteri ve yaşam öyküsü doğrultusunda farklı bir rota çiziyor.

Affetme Terapisinde Neler Yapılır?

Sanıldığı gibi terapist masaya vurup “Hadi şimdi affet!” demiyor.

Genellikle süreç şu başlıklarda ilerliyor:

* Yaşanan olayın detaylarını anlamak

* Oluşan duyguları tanımak

* Öfke, kırgınlık ve hayal kırıklığını değerlendirmek

* Karşı tarafın davranışını açıklamaya çalışmak (haklı çıkarmadan)

* Kişisel sınırları belirlemek

* Geleceğe yönelik sağlıklı kararlar almak

Bazı durumlarda kişi affediyor ama ilişkiyi sürdürmüyor.

Bazı durumlarda affediyor ve ilişkiyi yeniden inşa ediyor.

Bazı durumlarda ise henüz affetmeye hazır olmadığını fark ediyor.

Bunların hepsi terapötik açıdan geçerli sonuçlar olabilir.

Affetmek Her Zaman Barışmak Anlamına Gelir mi?

Kesinlikle hayır.

Bu belki de en büyük yanlış anlaşılmalardan biri.

Örneğin sizi sürekli manipüle eden birini affedebilirsiniz ama hayatınızda tutmak zorunda değilsiniz.

Affetmek ile yeniden güvenmek aynı şey değildir.

Bir kişinin davranışını anlayabilirsiniz.

Öfkenizi azaltabilirsiniz.

Ama yine de onunla aranıza mesafe koyabilirsiniz.

Bu durum özellikle toksik ilişkilerden çıkan kişiler için önemli bir ayrım oluşturuyor.

Forumlarda Dikkat Çeken Gerçek Deneyimler

Yıllardır farklı platformlarda okuduğum deneyimlerde ortak bir tema dikkat çekiyor.

İnsanların büyük kısmı affetme sürecine karşı başlangıçta direnç gösteriyor.

“Affedersem kaybetmiş olurum.”

“Affedersem yapılanı onaylamış olurum.”

“Affedersem haklılığım gider.”

Fakat süreç ilerledikçe birçok kişi farklı bir noktaya ulaşıyor.

Kazanan ya da kaybeden olmak yerine özgürleşmek daha önemli hale geliyor.

Bir kullanıcı bunu çok güzel özetlemişti:

“Karşımdaki kişiyi serbest bırakmadım. Kendimi onun üzerimdeki etkisinden kurtardım.”

Bu bakış açısı affetme terapisinin özünü oldukça iyi anlatıyor.

Affetme Terapisi Herkes İçin Gerekli mi?

Hayır.

Bazı insanlar zaman içinde doğal olarak iyileşebiliyor.

Bazıları ise yaşanan olayın etkisini yıllarca taşıyabiliyor.

Eğer geçmişteki bir kırgınlık;

* Günlük yaşamı etkiliyorsa,

* Sürekli zihni meşgul ediyorsa,

* İlişkilere zarar veriyorsa,

* Yoğun öfke veya stres yaratıyorsa,

profesyonel destek almak faydalı olabiliyor.

Çünkü bazen sorun geçmişte yaşanan olay değil, onun bugün hayatımızı nasıl yönettiği oluyor.

Son Bir Düşünce

Belki de affetme terapisini anlamanın en kolay yolu şu soruyu sormaktır:

Eğer yaşadığınız kırgınlığı sırtınızda taşıdığınız görünmez bir sırt çantası olarak düşünseniz, o çantanın ağırlığı bugün ne kadar?

Ve daha da önemlisi...

O yükü taşımaya devam etmek size gerçekten ne kazandırıyor?

Bazen affetmek, karşımızdaki kişi için değil; gelecekteki daha huzurlu versiyonumuz için verilen bir karar olabiliyor. Çünkü bazı kapılar özürle kapanmıyor, ama iç huzurla kapanabiliyor.