Aşure

Leila

Global Mod
Global Mod
Aşure Tanımı İçin Materyaller

• 2 su bardağı aşurelik buğday (Pişmemiş)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 1 su bardağı fındık
  • 1 su bardağı çiğ badem
  • 1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
  • 1 su bardağı doğranmış kuru incir
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 adet elma
  • 1 adet portakalın kabuğu
  • 1 adet limonun rendesi
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 3 adet kakule
  • 1,5 – 2 su bardağı toz şeker
Aşure Tanımı Yapılışı

Not EkleTanımı Yazdır

1. Bir gece evvelinde buğdayı berrak su akana kadar tekraren yıkadım.
  2. yavaşça üzerini geçecek biçimde su ekleyip 5 dakika kaynatıp suyunu süzdüm, sarımsı suyunu atmış oldum.
  3. yine üzerini geçecek kadar su ekleyip 10 – 15 dakika kaynattım.
  4. Ocaktan alıp tencerenin kapağını kapatıp sabaha kadar dinlendirdim.
  5. Kuru fasulye ve nohutu da güzelce yıkadım üzerine su ekleyerek sabaha kadar bekletip farklı başka haşladım.
  6. Çiğ bademi sıcak su da bekletip kabuklarını soydum.
  7. Kuru üzüm ve kuş üzümünü de güzelce yıkayıp birebir tencerede 1 su bardağı kadar su ekleyip 10 dakika kaynattım.
  8. Kuru kayısı ve kuru incirleri de yıkayıp minik minik doğradım.
  9. Portakalın beyaz kısımlarını almadan kabuklarını soyup doğradım. Limonun kabuğunu rendeledim.
  10. Karanfil, tarçın ve kakuleyi üzerine bir ölçü su ekleyip 15 dakika kaynattım.
  11. Pişirme için büyük bir tencereye buğdayı transfer edip üzerine 2 litre su ekledim.
  12. Yaklaşık 1, 5 saat kısık ateşte kaynattım.
  13. Haşlanmış nohut, fasulye ve pirinci de ekleyip 10 dakika özleşmesini bekledim.
  14. Akabinde üzümleri kaynattığım suyu ile birlikte ekledim.
  15. Badem ve fındıkları ekledim. Elmanın kabuğunu soyup minik minik doğradım.
  16. Doğranmış elma, portakal kabukları ve rendelenmiş limonu da ekledim. Karanfilli suyu da süzerek ilave ettim.
  17. Tüm gereçleri ekledikten daha sonra üzerine 1 litre kaynar su ek edip 20-30 dakika kısık ateşte pişirmeye devam ettim.
  18. Aşure bekledikçe kıvam aldığı için suyunu bir tık fazla tutmaya çalışıyorum.
  19. Başka bir tencereye 5-6 kepçe aşureden ayırarak ılındıktan daha sonra 2 yemek kaşığı bal ekleyip tatlandırdım.
  20. Kalan aşureye de şekeri ekleyip 10 dakika daha kaynattıktan daha sonra dinlenmeye aldım.