“Bilim Kurgunun Gerçekleştirilmesi”

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Herhangi bir akış dengeleyici veya ıslık olmadan: Araştırmacılar şimdi zamanda geriye gitmeyi başardılar – en küçük düzeyde, ancak başarı hala çok büyük.

Biz insanlar, zamanda ileri geri atlayabilme ve bunu filmlerde ve romanlarda yaşayabilme fikri bizi büyülüyor. Yetmişli yıllarda çizgi film karakteri “Bay Rossi” sihirli bir düdük sayesinde zamanda geriye yolculuk yaptı. “Marty” McFly “Geleceğe Dönüş” üçlemesinde (1985, 1989, 1990) kendi varlığını kurtarmak için gelecek ve geçmiş arasında gidip geliyordu. Ve en çok satanlarda “Zaman Yolcusunun Karısı” (2003), bir çift, zaman farklılıklarına rağmen ömür boyu sürecek bir ilişki kurmaya çalıştı.

Avusturyalı araştırmacılar saati çeviriyor

Gerçekte bunların hiçbiri mümkün değil, değil mi? Her halükarda, Viyana Üniversitesi ve Avusturya Bilimler Akademisi’nden bir fizikçi ekibi tarafından yapılan deneyin gösterdiği gibi, bilim genel olarak geçerli olan bu deneyime boyun eğmek istemiyor. Araştırmacılar şimdi görünüşe göre saati en küçük seviyede döndürmeyi başardılar. Daha kesin olmak gerekirse, bilim adamları zamanda kuantum düzeyinde ve dolayısıyla akla gelebilecek en küçük düzeyde geri sıçramayı başardılar.

imago resimleri 153353043
imago resimleri 153353043

Bay Rossi ve köpeği Gaston (sembolik resim): 1970’lerin İtalyan karikatüründeki çifti hatırlıyor musunuz? İçinde bir peri, Bay Rossi’ye zamanda yolculuk yapabileceği bir ıslık verir. (Kaynak: IMAGO/United Archives/Publicity Still)

Quanta, örneğin fotonlar da dahil olmak üzere madde ve enerjinin en küçük yapı taşlarıdır. Bu parçacıkların atom altı aralıkta olduğu, çalışmalarının sonuçlarını “Optica” dergisinde yayınlayan Avusturyalıların “Computerbild” bulgularını açıklıyor.

Kuantum fiziğinde zaman sıçraması böyle çalıştı

Büyük fark: Normal dünyadaki süreçler her zaman ilerlerken, kuantum dünyasında zamansal evrimi tersine çevirmek mümkün görünüyor. Buna göre araştırmacılar, aradaki durumları atlayarak fotonların kuantum durumunu geçmiş durumlara veya gelecekteki durumlara kaydırmayı başardılar.

imago görüntüleri 195055572
imago görüntüleri 195055572

Doc Brown ve Marty McFly’nin “DeLorean” filmi: “Geleceğe Dönüş” filmlerinde, akış kapasitörü denen zaman makinesini barındırıyordu. (Kaynak: IMAGO/Rodrigo Reyes Marin)

Fütürizm portalı, Avusturya Bilimler Akademisi’nden fizikçi Miguel Navascués’ten alıntı yaparak “Bilim kurguyu gerçeğe dönüştürdük” diyor. Navascués’e göre bulguları teorik olarak insanlara da uygulanabilir. Bununla birlikte, insan vücudunun karmaşıklığı ve bilgi yoğunluğu nedeniyle, onu bir saniye gençleştirme süreci birkaç milyon yıl alacaktır.

Bununla birlikte, keşfin, yani kuantum bilgisayarlar alanında bir kullanımı vardır. Burada, bireysel qbit’lerin (bir kuantum bilgisayarın en küçük bilgi işlem ve bilgi birimi) durumları, örneğin bir hatayı düzeltmek için sıfırlanabilir.

Açıklanan keşif, araştırmacıların kuantum düzeyinde yaptıkları lineer zamanın ilk istisnası değil. Daha geçen yıl araştırmacılar, iki farklı zaman boyutunun parçasıymış gibi davranan bir madde fazı yaratmayı başardılar.

Kubitler ve kuantum bilgisayarlarda zamanın ikinci boyutu hakkında her şeyi buradan okuyun.

Ancak bu keşif bile, en azından şimdilik, bir zaman makinesinin geliştirilmesini mümkün kılmıyor.