Bir reklam “altın madeni” olarak akıllı telefon? BT uzmanları uyarıyor: Cep telefonunuz sizi dinliyor!

Bilgin

Global Mod
Global Mod

Hiç akıllı telefonunuzun sizi dinlediğini hissettiniz mi? O zaman muhtemelen haklısın.

Geçen gün arkadaşlarımla bir masada oturuyordum ve birisi “Cinayet Aile Meselesidir” film serisini bilip bilmediğimi sordu. Emin değildim ve akıllı telefonuma danışmak istedim. Google’a yazmaya başlamadan önce bile, arama motoru en üstteki terim olarak “cinayet bir aile meselesidir” önerisinde bulundu. Biraz paranoyak bir şekilde Google’ın mikrofona erişimini engelledim ve bölümü unuttum. Ama şimdi BT uzmanları bu olguyu daha yakından incelediler ve endişemi doğruladılar.

Siber güvenlik firması NordVPN’deki uzmanlar ilk olarak Birleşik Krallık’ta 1.000’den fazla kişiye akıllı telefonlarının kendilerine hiç aramadıkları, ancak daha önce hakkında konuştukları veya hakkında televizyonda duydukları ürünlerin reklamlarını gösterip göstermediğini sordu – yanıt verenlerin yüzde 45’i bu deneyimi yaşadı. Bir sonraki adımda, NordVPN çalışanları olayı bir deneyle inceledi.

Jason, Volvo reklamlarıyla bombardımana tutuluyor

Birkaç gün boyunca, çalışanlar akıllı telefonlarının yanında, normalde hiç ilgilenmedikleri konular ve şeyler hakkında konuştular. Örneğin, meslektaşım Jason, bir Volvo almayı düşündüğünü söyledi. Jason’ın arabası yok ve internette hiç araba aramadı. Deneyden sonra, akıllı telefonunda tam anlamıyla Volvo reklamlarıyla bombardımana tutuldu.

BT uzmanı Adrianus Warmenhoven Daily Mail’e “Akıllı telefonların özel konuşmalarımızı ne sıklıkta dinlediğini söylemek zor, ancak teknoloji her yerde bulunuyor” dedi. “Çapraz izleme bir altın madeni ve reklamverenlerin kullanıcılar hakkında onlar bilmeden pek çok bilgi edinmesine olanak tanıyor.” Çapraz izleme, İnternet kullanıcılarının birden çok web sitesinde sözde çerezler kullanılarak izlenmesini ifade eder. Ancak daha yeni akıllı telefonlarda, tabletlerde ve televizyonlarda bu teknoloji daha da ileri gidiyor.

Mikrofonu reddet, BT uzmanına tavsiyede bulunuyor

Bu cihazlar, birbirleriyle iletişim kurmak için insanların duyamayacağı ultrasonik dalgalar kullanır. Bu ultrasonik dalgalar, bir cihazın bulunduğu ortam hakkında bilgi toplar. Reklamverenler, kullanıcılara durumlarına göre uyarlanmış reklamlar göstermek ister. Cihazlar, birbirleriyle iletişim kurmak için akıllı telefonlar ve benzerlerindeki mikrofonları kullanır. Bu nedenle birçok uygulama mikrofona erişmek için yetki ister.

Adrianus Warmenhoven, akıllı telefonların kullanıcıları gizlice dinlemek için mikrofonu kötüye kullanıp kullanmadığının henüz şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtlanmadığını söylüyor. Ancak güvenli tarafta olmak istiyorsanız BT uzmanı, yüklü her uygulama için mikrofona erişim iznini reddetmeniz gerektiğini tavsiye ediyor.