Ekşi Maya Ekmeği Fırınlarda Bile Yok Bu Kadar Lezzetlisi

Bakec

New member
Ekşi Maya Ekmeği Fırınlarda Bile Yok Bu Kadar Lezzetlisi Tanımı İçin Materyaller

Ön maya için:

• 3 yemek kaşığı ekşi maya
  • Yoğurtlu ekşi maya tanımı vermiştim
  • 2 su bardağı tam buğday unu
  • 2 su bardağı ılık su
Hamur için:

• 1 buçuk su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı tam buğday unu
  • 4 su bardağı un olağan un
  • 1, 5 yemek kaşığı tuz
Ekşi Maya Ekmeği Fırınlarda Bile Yok Bu Kadar Lezzetlisi Tanımı Yapılışı

Daha evvel paylaştığım yoğurtlu ekşi maya tanımını tam buğday unu ile yaptım bu sefer dahada güzel oldu ekşi maya yaparsanız birde olağan un yerine tam buğday unu koyun derim ????????????. Pahalı arkadaşlar lütfilk evvel tanımı. Dikkatli okuyun ki sahiden dışarıdan aldığımız ekmekler den daha lezzetli oluyor konutumuz güya bir fırınmıs sıcak ekmekler çıkıyormuş üzere harika bir koku sarıyor her yeri ????????????????????.

1. Ekşi mayadan 3 kaşık alıp kalanı buzdolabında saklayacağım.
  2. Eğer kullanılmayacaksa bundan daha sonra haftada bir de besleme yapılabilir.
  3. İmali fazlaca uzun üzere görünse de emin olun fazlaca zevkli mayasından üretimine kadar kendi üretiminiz olacak bu ekmeğe bayılacaksınız ve tekrar asla dışarıdan almayacaksınız emin olun.
  4. Ön maya için bütün gereçleri karıştırıp hazırlayıp bekletelim 1 saat kâfi.
  5. Kabarcıklar oluşan ön maya mızı yoğurma ya başladım hamurumuz için gerekli olan suyu ekleyip karıştıralım.
  6. Unu ve tam buğday ununu birbirine karıştırıp azar azar yoğura yoğura ekleyelim .
  7. Ön mayamıza ölçü verdim ancak her un farklı ölçü da su çeker.
  8. Bu yüzden ele yapışan ve toparlanmış toparlanabilen bir hamur olmalı.
  9. Aslında ele yapışmasına bakmayın yoğurdukça hamur elimizi bırakacaktır bırakmazsa da sorun değil endişelenmeyin bu süreci akşamdan yapmanızı tavsiye ederim mayalanmaya bırakalım.
  10. Fotoğraftaki kıvamı bulunca bir kaba 2 yemek kaşığı un dökelim döktüğümüz kaba aktaralım. Üstünü de elimizle ıslatıp streç sinemaya saralım ve sıcak mesken ortamında kabarana mayası gelene kadar dinlenmeye bırakalım. Ben bu süreci akşamdan yaptım.
  11. Bundan daha sonraki evreler katlama etabı sonraki sabah dinlenen hamuru tezgaha un serpelim ve tezgaha vurarak çarparak lastik üzere uzayacacak biçimde vurarak yoğuralım.
  12. Bu süreç hamurumuz göz göz yapacak hamuru ikiye bölelim.
  13. Dört kenarından zarf formunda içe yanlışsız katlayıp yuvarlak bir rulo yapalım iki yuvarlak bezemiz olacak.
  14. daha sonra altı çokça unlanmış bir bez ortasında üstünü de unlayıp. Oda sıcaklığında streçe sararak bekletelim hamur iki katına yakın bir kıvama gelecektir.
  15. 2 saat kendine gelsin daha sonrasında yoğurma kapılarında ki hamuru fırın tepsisine ter çevirip aktaralım ve fırına verelim.
  16. Pişirmek de hayli değerli.
  17. Fırın tepsisini altına ısıya sağlam kapta su ile 220 derecede 10 dakika ısıtalım dereceli değilse bir dahade 10 dakika ısıtalım.
  18. Tepsiyi alıp ekmeğimizi fırına koyalım birinci 10 dakika 220 kalan 20 dakika da 200 derecede denetimli pişirelim.
  19. Fırına göre değişebilir.
  20. Derecesi olmayan fırınlarda ortada kapağı açıp fırını pak hava verip dereceyi düşürmüş olursunuz.
  21. Çıkınca ızgara telin üstüne koyup alttan hava almasını sağlayalım.
  22. Çabucak terleme yapmasına müsaade vermeyin kesmeyin zira bu kademede da ekmek pişmeye devam ediyor.
  23. Ancak ben dışı fazlaca sert olmasını istemiyor derseniz elinizle azıcık ekmeğe su sürebilirsiniz.
  24. 1 – 2 saat daha sonra kesmeye ve servise hazır.
Afiyet olsun.

????????????????.

Not: içi yumuşacık ve göz göz. Dışı çıtır çıtır. Oluyor. Hamurumuz epey katı olursa ekmek sert olur. Toparlamak için yağ ve azıcık su kullanın. Birinci yoğurma da hayli güzel yoğuralım maya ve un birbirine uygunca karışmalı katlama etaplarında uzatarak açarak içine yanlışsız katlayın kesinlikle pişirirken önce ısıtılmış tepsi ve fırın olursa hayli hoş kabarıyor.