El Açması Börek (Denemeyen Kalmasın) Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için
Not EkleTanımı Yazdır
Hamuru için
- Bardak ölçüm 220 ml 2 ,5 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı ılık süt
- 1 kg un
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru yahut yaş maya
- 1 ,5 tatlı kaşığı tuz.
- 100 gram tereyağ
- 100 ml sıvı yağ
- Yalnızca sıvı yağ da olur
- 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı süt karışımı
- Gönlünüze bakılırsa konutta ne var ise. Ben 1 tepsi ıspanaklı peynirli, 1 tepsi sade peynirli hazırladım.
- 1 tepsi ıspanaklı için 250 gram ıspanak
- 2 adet soğan
- 100 gram beyaz peynir
- Az tuz
- Beyaz peynir ve maydanoz
Not EkleTanımı Yazdır
- Un hariç bütün materyalleri uygun bir kaba alıp karıştırın. Üzerine yavaş yavaş ununu ek edip yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini kapatıp 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.
- Hamur mayalanırken iç harcını hazırlayın. Ispanağı yıkayıp doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayıp kavurun. Beyaz peyniri ezin soğan ve ıspanakla karıştırın.
- Mayalanma sonunda hamurdan mandalına büyüklüğünde bezeler yapın. Ben 18 beze elde ettim. Daha küçük yahut daha büyükte yapabilirsiniz.
- Birinci 9 bezeyi küçük bir tabak büyüklüğünde oklavayla açın.
- Erittiğiniz tereyağ ve sıvı yağı karıştırın. Her bir bezenin ortasına bu karışımdan sürün ve 5,6 dk bekleyin.
- Beklemenin sonunda altta kalan hamurları üste çevirin.
Her bir hamuru narin hareketlerle çekiştirerek ince bir biçimde açmaya çalışın. - Ön tarafına yanlışsız iç gerecini koyup rulo yapın. Her bir rulonun etrafını başka yaptığınız ruloyla çevirin. Yahut her bir bezeyi tek tek yuvarlayıp porsiyonluk börekler de hazırlayabilirsiniz.
- Üzerine yumurta süt karışımını sürün, isteğe bağlı çörek otu ve susam da serpebilirsiniz.
- Birinci tepsiyi hazırlayıp fırına verdiklten daha sonra 2. Tepsi için de birebir süreçleri yapın.
- Evvelden ısıtılmış alt üst ayar 220 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. Sıcak servis edin. Afiyet olsun.