Emaye Tencerede Taş Üzere Yoğurt Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 5 kilo süt
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı şeker
- 3 yemek kaşığı yoğurt mayası
Not EkleTanımı Yazdır
- Tencere seçimi; yoğurdu kaynattığım tencere ile yoğurt mayaladığım tencere tıpkı değil. Kaynattığınız tencerede yoğurt yaptığınız vakit tabanında pütürlü güzel olmayan bir kıvam oluşuyor.
- hem de plastikte yoğurt üretimi da sıhhat açısından makûs ve plastik kokusu yoğurda geçebiliyor. Çelik tencerede de yoğurt imalini tavsiye etmiyorum zira yoğurdunuz sulanır ve çabuk tencere ekşiyebilir.
- Emaye,borcam,cam porselen, güveç olması fazlaca daha düzgün sonuç almanızı sağlar.
- Pişirme formülü; sütü ocağa koyun ve kaynatın ortada kepçeyle havalandırın ki ortasındaki su buharlaşsın yoğurt daha katı ve yağlı olsun.
- Sütünüze çelik kaşık çelik kepçe değdirmeyin sulanabilir.
- Ben en az yarım saat kaynattıktan daha sonra ocaktan aldım. İçindeki mikroplar ölsün daha pak olsun diye. Kaynattıktan daha sonra mayalanacağı tencereye alın. Soğumaya bırakın.
- Mayalanma vakti; şayet elinizde termometre var ise bununla ölçebilirsiniz. 45 derece ile mayalayabilirsiniz. Benim ateş ölçerim vardı oda sıcaklığı moduna getirip 47 derecede mayaladım.
- Bunlar yoksa serçe parmağımızı kullanacağız sütü ocaktan aldıktan 15-20 dakika daha sonra orta ara serçe parmağınızla denetim edin.
- Serçe parmağınızı süte koyun ve 7-8 e kadar sayın parmağınız yanıp süt ısırmaya başlarsa demek ki mayalanma vakti gelmiştir.
- Maya hazırlama; ben yoğurt mayanın içine şeker ve tuz atıyorum bu biçimdece daha tatlı olduğunu ve uzun mühlet eksimeden kaldığını görüyorum. Daima tıpkı biçimde yapıyorum size de tavsiye ederim.
- 3 çay kaşığı tatlı yoğurdun içine bir çay kaşığından bira daha az tuz ve şeker ekliyorum. Karıştırırken tahta kaşıkla çırpıyoruz. daha sonra sütten biraz süt alıp yoğurt mayasına ekliyorum yoğurdun sıcaklığı ile sütün sıcaklığının eşit bulunmasına dikkat ediyorum.
- daha sonra mayayı mühlet ekleyip tahta kaşıkla ileriye yanlışsız itip kaynağının altından kaymağı dağıtmadan yavaşça karıştırıp mayayı en köşe yerlere kadar dağıtıyorum.
- Ben tencerenin kapağını kapatmadan evvel bir havlu ile sarıyorum daha sonra kapağı üstüne kapatıyorum. bu biçimdece yoğurt sulanmayacak ve daha katı olacak. Zira terleyen suyu havlu içine çekecek.
- Mayalama; sütünüzü fırında yahut battaniyelere sararak bekletebilirsiniz.
- Fırında istiyorsanız ısıyı 50 derecey getirip yarım saat fırını ısıttıktan daha sonra fırının ortasında örtüler koyup oraya yerleştirebilirsiniz. bu türlü olduğu vakit mayalama müddeti kısa olur 5 saatte mayalanır.
- Fakat ben battaniyelere sardım düzgünce örtüp üstüne ayrıyeten bir poşet ile kapladım ısıyı sabit tutsun diye poşet nitekim sütün ısısını sabit tutup soğumayı engelliyor.
- 6 saat daha sonra yoğurdumu örtülerin içinden yavaşça sallandırmadan çıkardım. Kapağını açıp havluyu kaldırdım ve buzdolabına ağzı açık bir biçimde yerleştirdim. Yoğurdunuzu katiyen sallandırmadan yerleştirin sulanır yahut mayalanma devam etmez buzdolabında.
- Ağzı açık bir biçimde yoğurdu kesmeden en az 7-8 saat bekletin bir gece boyunca kalması epey daha düzgün olur.
- Yoğurdunuzu tatlı seviyorsanız mayalanma mühletini kısa, ekşi seviyorsanız süreyi uzatın. Afiyet olsun.