Çevrimiçi bilet sağlayıcı Eventim, iptal edilen etkinlikler için müşterilere tam satın alma ücretini iade etmedi. Tüketiciler artık ücretsiz dava açabilecek.
Tüketiciler artık ücretsiz olarak bilet dağıtıcısı Eventim’e karşı model tespit davasına katılabilir. Şikayet kayıtları açılmıştır.
2022 Aralık ayının başında Alman Tüketici Dernekleri Federasyonu (vzbv), tüketici savunucularının görüşüne göre Eventim’in bilet fiyatlarının bir kısmını hukuka aykırı bir şekilde alıkoyduğu için Bavyera Yüksek Bölge Mahkemesi’nde dava açtı.
Spesifik olarak, özellikle korona pandemisinin ilk iki yılında neredeyse tamamen iptal edilen halka açık etkinliklerle ilgili. Ancak bu istisnai durum, online bilet sağlayıcısı Eventim’in satılan biletlerden faydalanmasına engel olmadı.
Çünkü Eventim, etkinlik bileti alıcılarına satın alma bedelinin tamamını iade etmek yerine ücretlerin bir kısmını kendisine ayırdı. Vzbv bunu kabul edilemez buluyor ve bu nedenle dava açıyor.
Geçen yıl vzbv’de hukuk görevlisi olan Patrick Langer, “Şirketin tüketicilere bu tutarları geri ödemesini istiyoruz” dedi. Tüketici savunucuları daha sonra davaya katılmak isteyen etkilenenleri aradı.
Çoğu zaman toplu davaya benzetilen tespit davası modeli, tüketicilerde büyük ilgi gördü. Birkaç hafta içinde, 3.000’den fazla etkilenen kişi bildirildi.
Şikayet kaydı artık resmi olarak açıldı ve etkilenenler davaya katılabilirler. Herhangi bir maliyetleri olmadığı için onlar için tamamen risksizdir, ancak başarılı olursa geri ödeme alırlar.
Çok büyük bir miktar olmalı
Langer’e göre, ücretler bireysel durumlarda yalnızca birkaç avro olacak. Ancak Eventim, etkinlik iptallerinde tüm satın alma bedelini değil, çarpıcı sayıda vakada sadece bilet bedelini geri ödedi. Langer, sonuçta bunun “Eventim’in elinde tutacağı muazzam bir toplam meblağ” ile sonuçlanması gerektiğine inanıyor.
Eventim şu ana kadar erteledi: Bilet sağlayıcının bakış açısından, ücretler, Eventim’in hâlihazırda sağlamış olduğu ve bu nedenle alıkoyabileceği hizmetler için yapılan harcamalardır. Ancak tüketici hakları savunucuları bunu hukuka aykırı bir uygulama olarak görmektedir. Eventim’in en azından bireysel fiyat bileşenlerini tazmin etmesini talep ediyorlar. Dava, bilet nakliyesi ve sigorta için yapılan gerçek masrafları içermez.
Davaya katılıp katılamayacağınızı nasıl öğrenebilirsiniz?
Tüketiciler, vzbv web sitesinde küçük bir çevrimiçi anket doldurarak Eventim aleyhine açılan davaya katılıp katılamayacaklarını kolayca öğrenebilirler. Kriterleri karşılıyorsanız, orada ayrıca diğer tüm adımlar hakkında bilgi bulacaksınız.