Google onaylıyor: Android ve Chromeos United

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İşletim sistemleri

Google onaylar: Android ve Chromeo'lar birleştirildi

07/16/2025 – 16:27Okuma Süresi: 2 dakika.

Image Images 0808065598

Resmi büyütmek

Akıllı telefon dizüstü bilgisayarla buluşuyor: Google'ın işletim sistemleri Android ve Chromeos bir sistem haline geliyor. (Kaynak: CFOTO/Ima-Images Resimleri)

Google resmi olarak onayladı: Chromeos ve Android tek bir platformda birleşmeli. Değişiklik milyonlarca kullanıcıyı etkileyecek.

Google, şirketin iki işletim sistemi Android ve Chromeos'u tek bir platforma getirmek istediğini ilk kez onayladı. Google'daki Android ekosisteminin başkanı Samat Samat, teknoloji dergisi “Techradar” ile yapılan bir sohbetin planlarını yorumladı.

Onay, iki Google sisteminin olası birleşmesi hakkında yıllarca süren spekülasyonları sona erdiriyor. Haziran ayında şirket, Chromeos'un gelecekte Android üssünün büyük bölümlerinde Chromeos geliştirmek istediğini açıkladı. Chromebook'lar bugün birçok Android uygulamasını gerçekleştirebilir.

Android'in kendisi, masaüstü işletim sistemlerine özgü işlevler alıyor. Bu, masaüstü modu, ayarlanabilir pencereler ve harici ekranlar için geliştirilmiş destek içerir. Android 16'nın mevcut beta sürümü zaten Samsung'un DEX işlevine dayanan bir masaüstü modu sunuyor ve bu da masaüstü bilgisayarlar gibi Android cihazları kullanılabilir hale getiriyor.

Birleştirme, Google'ın yeni işlevlerin geliştirilmesini hızlandırmasını sağlamalıdır. Özellikle tabletler ve dizüstü bilgisayarlarla grup, Apple'ın iPados ve macOS'a daha güçlü bir alternatif oluşturmak istiyor. Gelecekte, geliştiriciler akıllı saatten dizüstü bilgisayara tek bir yazılım paketi ile tüm cihaz türleri için uygulamalar oluşturabilirler.

Yaklaşık on yıl önce Google'da böyle bir füzyon arayan dahili projeler vardı. Ancak, o zaman “Andromeda” kod adı ile proje durduruldu.

Chromeos şu anda Google'ın Chromebook'larında, Chromebit cihazlarında ve Chromebox'ta çalışıyor. Android başlangıçta akıllı telefonlar için geliştirildi ve daha sonra tabletlere genişletildi. Her iki sistem de zaten işlevlerinde örtüşüyor.

Samat, birleşmenin tamamen uygulanması için belirli bir programı adlandırmadı. Android masaüstü sistemleri için genişleme desteği olan yeni bir Chrome tarayıcı varyantı hala geliştiriliyor.