Hint sondası aya inmeyi başardı

Bilgin

Global Mod
Global Mod

Hindistan’ın Chandrayaan-3 sondası aya başarıyla indi. Daha önce bunu yalnızca ABD, Sovyetler Birliği ve Çin başarmıştı.

“Chandrayaan-3” bunu başardı: 2019’daki başarısız girişimin ardından sonda planlandığı gibi aya indi. Bu, Çarşamba günü Hindistan uzay ajansı ISRO (Hindistan Uzay Araştırma Örgütü) tarafından duyuruldu.

ISRO, Platform X’te (eski adıyla Twitter) sondanın yumuşak inişi başarıyla tamamladığını duyurdu. “Hindistan, hedefime ulaştım” dedi. Hindistan şu anda başarılı olan dördüncü ülkedir. Daha önce bunu yalnızca ABD, Sovyetler Birliği ve Çin başarmıştı.

“Chandrayaan-3” iki hafta boyunca ayı keşfedecek

Sondayı taşıyan insansız roket, 14 Temmuz’da Hindistan’ın güneyindeki Sriharikota adasından fırlatıldı. Ay sondasının aya ulaşması, örneğin 1960’larda ve 70’lerde ABD’deki insanlı Apollo görevlerinden daha uzun sürdü. Öte yandan Hindistan misyonunun yaklaşık 66 milyon avroya denk gelen maliyeti diğer ülkelere göre oldukça düşük.

Başarılı inişin ardından “Chandrayaan-3”, ayın az çalışılan güney tarafını keşfetmek için yaklaşık 14 gün geçirecek. Bir gezici iniş modülünden ayrılacak ve yakındaki alanın fotoğraflarını çekecek ve bu fotoğraflar analiz için Dünya’ya gönderilecek.

Ayrıca Hindistan, ay yüzeyinin üzerinde ve altında tespit edilen ayda donmuş su hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyor. Bu buz, diğer şeylerin yanı sıra gelecekteki insanlı ay görevlerinde de faydalı olabilir.

Ay’a iniş ‘Hindistan için büyük bir adım’

Aya iniş önemsiz bir şey değil: Ay, başarısız misyonlardan kaynaklanan enkazlarla dolu. Son olarak, yaklaşık yarım asırdaki ilk Rus ay misyonunda da aynı şey yaşandı: Moskova’daki Rus uzay ajansı Roscosmos’un duyurusuna göre “Luna-25” uzay sondası Cumartesi günü aya düştü. “Luna-25″in Güney Kutbu’ndaki bir bölgeyi de incelemesi gerekirdi.

Güney Afrika’daki BRICS zirvesine katılan Başbakan Narendra Modi’nin açıkladığı gibi, Hindistan için aya iniş büyük bir adım.

Hindistan’ın uzay programı 1960’larda başlamıştı. İlk yıllarda odak noktası öncelikle uyduları düşük maliyetle uzaya fırlatmaktı. Hindistan’ın artık daha iddialı hedefleri var. Geçtiğimiz günlerde Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ABD Başkanı Joe Biden’a yaptığı ziyarette, uzay yolculuğu konusunda işbirliğinin artırıldığı duyuruldu.