Huawei cep telefonları yakında Android ve Google uygulamalarından yoksun kalacak

Bilgin

Global Mod
Global Mod

Huawei buna bir son veriyor: Gelecekte artık Android akıllı telefon olmayacak. Bu aynı zamanda cep telefonlarındaki tüm Google hizmetlerinin ve Android uygulamalarının da sonu anlamına geliyor.

Huawei, 2019 yılından bu yana ABD yasağıyla mücadele ediyor ve o tarihten bu yana birçok kısıtlamayla yaşamak zorunda kaldı. Çinli şirketin kendisini daha güçlü ve önemli ölçüde daha bağımsız hissetmesini sağlayan da tam olarak bu kısıtlamalardır. Yakında Android’e vedanın habercisi olacak bir sonraki adım atılacak – yine kaputun altında.

Huawei Android’den ayrılıyor

ABD yasağından bir süre sonra Huawei, HarmonyOS’lu kendi işletim sistemini tanıttı ancak Android hâlâ çalışıyor ve Android uygulamaları manuel olarak yüklenebiliyordu. Bu yakında tarih olacak. Huawei yakında “HarmonyOS Next” ile bir sonraki adımı atacak. İşletim sisteminin temeli olan Android ortadan kalkacak ve yerini OpenHarmony alacak (kaynak: mobiflip).

Huawei, Çin’de bu yeni yolu izledi ve yazılım alanında kendisini ABD yazılımlarından tamamen bağımsız hale getiriyor. Şirketin kendi ülkesinde ABD’den aşina olunan hizmetler ya hiç kullanılmamakta ya da neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Buna göre, Çinli geliştiricilerin hızla bu kervana katılması muhtemel. Huawei bu yolu onlar için kolaylaştırmak amacıyla bir milyar ABD doları yatırım yapmak istiyor.

Bu adımın en büyük avantajı, tıpkı Apple’ın iPhone’larda yaptığı gibi, Huawei’nin de yazılımını donanıma mükemmel şekilde uyarlayabilmesi olacaktır. Özellikle artık Huawei’nin kendi işlemcisi ve 5G modemi yeniden mevcut olduğundan, daha da iyi bir şekilde optimize edilebilir.

Huawei odak noktasını değiştiriyor

Huawei, Mate 60 Pro’nun sunumuyla önceliklerinin değiştiğini gösterdi. Artık odak noktası, şirketin önemli bir büyüme kaydettiği ana vatanı Çin’dir. Almanya’da Android uygulamalarını manuel olarak kurabileceğiniz normal akıllı telefonlar pek satmıyor. Google hizmetleri olmadan hiçbir şansımız yok. HarmonyOS Next yalnızca akıllı saatlerde kullanılabiliyordu. Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.