İskilip Böreği (Su Böreğine En Yakın Börek) Tanımı İçin Gereçler
Not EkleTanımı Yazdır
- 5,5 su bardağı un
- 2 su bardağından 1 parmak eksik ılık su (Her unun kalitesine bakılırsa su ölçüsü değişebilir denetimli olun
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 tane yumurta
- 1 ,5 su bardağı yoğurdun susuz yerinden yoğurt
- 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı silme tuz
- 500 gr beyaz peynir
- Yarım demet maydanoz
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle genişçe bir kabın içine unumuzu ekleyelim, tuzumuzuda unumuzun üzerine ekleyelim, ortasına bir havuz açıp, mayamızı ekleyip ılık suyumuzu evvel bir bardağını ekleyelim.
- İkinci bardağınıda denetimli bir biçimde ekleyip kulak göğsü yumuşaklığından biraz ser bir hamur hazırlayalım ve 3 yahut 4 dakika daha yoğurup özlü bir hamur elde edelim.
- İki katına çıkana kadar ılık ortamda üstünü kapatıp mayalandıralım.
- Başka yandan iç materyalini hazırlayalım maydanozumuzu doğrayıp peynirimize ekleyelim sosunuda genişçe bir kabın içine bütün gereçleri ekleyip yeterlice çırpıp hazırlayalım.
- Ben bir saat bekledim mayalanması için.
- Mayalanan hamurumuzu 9 eşit modüle bölelim yağlı kağıt serili tepsimizi hazırlayalım. Tepsinin büyüklüğü 40 santim.
- Bezelerimizi un serpmiş olduğumuz tepsiye birbirine değmeden bırakalım üstüne pak bir poşet geçirip, tek tek açmaya başlayalım.
- Birinci bezemizi çokça un serpmiş olduğumuz masaya alıp evvel merdane sayesinde servis tabağı büyüklüğünde açıp, ondan sonrasında oklavayla açmaya başlayalım.
- Birinci bezemizi tepsiye yerleştirip, sosumuzdan üstüne gezdirelim kaşığının karşıtıyla epey bastırmadan sürelimki hamurlar birbirine yapışmasın.
- Üç katını açıp, her kata sosu sürüp üçüncü katta peynirli iç harcımızıda serpiştirelim. Bezelerimizi açıp orta katlarına yine sos sürüp altıncı katına tekrar sos sürüp, peynirli harcımızı serpiştirelim.
- En son katınada sos sürüp 1 saat fotoğraftaki üzere tepsi mayası aldıralım 230 derecelik alt üst ayarda 35 dakika denetimli bir biçimde aşağıda ikinci katta pişirelim.
- Pişme kademesinde hayli şişiyor 20 dakika daha sonra fırını açıp fotoğraftaki üzere bıçak sayesinde birtakım yerleri delelimki içine kadar pişsin pişen böreğimiz birinci sıcaklığı gittikten daha sonra servis yapabilirsiniz servise hazır.