Katmer Poğaça (Videolu) Tanımı İçin Gereçler
Hamuru için:
Not EkleTanımı Yazdır
Hamuru için:
- 8 su bardağı un
- 2 adet yumurta akı(sarisi üzerine)
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı instant maya (yas mayada kullanabilirsiniz?)
- 1 çay bardağı soğuk su
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı soğuk süt
- 100 gram margarin yahut tereyağı
- 500 gram peynir
- İsteğe nazaran patatesli yahut kıymalıda yapabilirsiniz
- 2 adet yumurta sarısı
- Çörek otu yahut susam
- 180°40 dk
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle sütü ,sıvı yağı ,yumurta akını ,instant mayayı ,suyu tuzunu ve şekerini yoğurma kabına ekleyip güzelce çırpın.
- İçine alabildiğince unu ek edin ,ben 8 su bardağı kullandım ama iki gereçten yaptım tek materyalden yapacaksanız .
- 4 su bardağı kafidir tek gereçten 12 adet poğaça elde edersiniz .
- Unu ekleyip yumuşak kulak göğsü kıvamında hamur elde edin.
- sonrasındasında un serptiğiniz sofranıza hamurunuzu alın iki eşit kesime bölün.
- Böldüğünüz hamurun yarısını 8 kesime ayırıp yuvarlayın ve bezeler elde edin.
- Tabak boyutunda merdaneyle açın içine erittiğiniz(yada oda sıcaklığında) margarin yahut tereyağından sürün.
- Üzerine yine birebir boyutta hamur açıp üzerine koyun onada yağ sürün bu türlü 8 kat hamur elde edin.
- Son katına yağ sürmeyin hamurun öteki yarısını da 8 modüle bölüp tıpkı 8 kat sürecini bu hamurada uygulayın.
- 2 adet 8 kat hamur elde edeceksiniz .
- çabucak sonrasında 8 kat halinde hamurunuzu merdaneyle 60-70 cm çapında açın pizza dilimi üzere 12 kesime üçgen biçiminde kesin .
- Peynirinizi geniş kısmına koyup hamuru yavaşça çektire çektire sigara böreği üzere sarın yağladığınız fırın tepsisine dizin .
- 15 dk mayalanması için bekletin üzerine ayırmış olduğunuz yumurta sarısını sürün.
- İsteğe nazaran çörek otu yahut susam ek edin evvelinde ısıttığınız 180 derecede 40 dk pişirin afiyet olsun lütfen youtube sayfamdan dayanaklarınız esirgemeyin).