Konut Yoğurdu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Mesken Yoğurdu Tanımı İçin Gereçler

• 5 kg süt ( sokak sütü )
  • 1 kase evvelki yoğurdunuzdan maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker (Eşki mayayı tatlandırmak için)
Konut Yoğurdu Tanımı Nasıl Yapılır?

Not EkleTanımı Yazdır

Yaklaşık 15 yıldır yoğurdumu konutta kendim mayalarım. Deneme yanılma taktiklerini uygulaya uygulaya en sonunda eksiksiz yoğurt mayalamayı başardım.

1. 5 kg sütümüzü tencerede kaynamaya bırakıyoruz.
  2. İçerisine taşmasını engellemek için bir aparat var tencereye koyuyoruz sizde yoksa içerisine porselen çay tabağı atabilirsiniz.
  3. Tencerenin üzerine de tahta kaşıkğı yatık vaziyette koyarsak sütümüzün taşmamasına pürüz olabiliriz.
  4. bu türlü kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakalım. Mayalayacağınız yeri ayarlayıp sütümüzün yerini de ısıtması için koyuyoruz.
  5. Parmağımızla denetim edelim serçe parmağımızı 7 ye kadar sayalım yavaşça yanması gerekiyor. Bu etapta 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı şeker atıp çırpalım.
  6. Mayalayacağımız sütten bir fincan alıp yoğurda ekleyelim yavaş yavaş eklerken çırpma teliyle de çırpalım tıpkı süreci yoğurdumuzu süte eklerken de yapalım. Yavaş yavaş yoğurdu süte eklerken hem de çırpalım.
  7. Düzgünce karışınca üzerine pak bir bez yahut kağıt havlu örtüp onun üzerine de süzgeç kapatalım.
  8. Bildiğimiz delikli makarna süzgeci sonrasındasında güzelce sarıp sarmalayıp bir gece mayalanmaya bırakıyoruz.
  9. Sabah üstündeki süzgeci alıp bez kalsın tencerenin kapağını kapatıp bir günde dolapta beklettikten daha sonra mis üzere yoğurdumuz hazır.
  10. Yemek için her aldığımız boşluğa biriken suyunu fincanla alıp her seferinde daha da sertleşen bir yoğurdunuz olacaktır.
  11. En son tencerenin tabanında kalanla başka yoğurdu mayalamak için kalan yoğurt süzme yoğurt üzere taş üzere kalıyor daha sonraki yapacağınız yoğurdunuzda kusursuz oluyor.
Yoğurdun sularını çorba, poğaça, ekmek imalinde kullana bilirsiniz. Hatta içelim sıhhat açısında epey faydalı olan yoğurt suyunu da bu türlü tüketelim. Afiyet şifa olsun. ????.

Konut Yoğurdu Tanımı Fotoğraflı Yapılışı