Patatesli El Açması Çıtır Börek Tanımı İçin Materyaller
Hamuru:
Not EkleTanımı Yazdır
Çıtır çıtır bol iç materyalli börekler ????????.
Hamuru:
- 2 su bardağı ılık su
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tuz
- 6-6, 5 su bardağı un
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağ
- 4 adet haşlanmış patates
- 1 tutam maydanoz
- Tuz, pul biber, karabiber
Not EkleTanımı Yazdır
Çıtır çıtır bol iç materyalli börekler ????????.
- İç harcı için haşlanmış patatesleri ezin. Tuz ve baharat ekleyin.
- Sıcağı çıkınca ince doğranmış maydanoz ekleyip karıştırın.
- İç gerecini patatesli yapabileceğiniz üzere peynirli, ıspanaklı, kıymalı da hazırlayabilirsiniz.
- Hamuru için yoğurma kabına su, yağ ve tuzu alın. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
- Hamurun özlü, hoş olması için 5 dk yoğurun. Bu sayede pürüzsüz hoş bir hamurunuz olacak.
- Yoğrulan hamuru 6-7 bezeye ayırın pak bir bezle üzerini örtüp 20 dakika bu türlü bekletin.
- Akabinde tezgahı biraz unlayıp hamurları pasta tabağı büyüklüğünde açın.
- Fazla unu var ise silkeleyin.
- Bir tepsiyi yağlayıp hamurların ortalarını çokça tereyağ ve sıvı yağ karışımıyla yağlayarak her birini üst üste koyun.
- Ben hamurlar bekleyip kendini salacağından hepsini üst üste koymadım ikiye böldüm.
- En üstteki bezeyi de yağlayıp üzerini örtün ve bu türlü 20 dakika daha bekletin.
- Sofranın üzerine pak bir sofra bezi serin.
- Beklemiş hamurlardan birini alıp elinizi yumruk yapıp evvel elinizin dış tarafıyla elinizde inceltin.
- Hamur aslına bakarsan kendi yüküyle aşağı inecek ve açılacaktır.
- Akabinde hamuru örtünün üzerine koyup kenarlardan çekerek açmaya başlayın.
- İki elinizle kenarları boyunca çeke çeke gidin, incesi makbuldür mümkün olduğunca inceltmeye çalışın.
- Hamurun kalın kalan kenarları var ise çekerek alabilirsiniz yoksa kalabilir, bu kısımlar hamurun çıtırlığını bozuyor ve pişince kuru oluyor. Yırtılan kısımlar olursa hiç değerli değil sarınca aslına bakarsanız hiç belirli olmayacak. İki şahısla daha çabuk oluyor aklınızda olsun ????
- Açtığınız hamurun uç kısmına iç materyalini koyun.
- Bezi yavaşça kaldırın, tabiatıyla dolanan hamurun kenarları fazla boşsa koparıp alın ve ortasını biraz çekip inceltin.
- Koparılan kısımları yeniden yuvarlayıp beze yapabilirsiniz.
- Başka hamurları da birebir biçimde açıp sarın. Okurken epey uzun gelebilir lakin inanın yapması fazlaca pratik ve zevkli, aslına bakarsanız hamur hoş olunca sizi hiç yormuyor????
- Ben hamuru ortadan ikiye keserek tepsiye yerleştirdim.
- Hal verme sürecini tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında sara sara da yapabilirsiniz.
- Hamurların üzerine yağdan sürüp önce ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dk pişirin.
- Fırından çıktıktan daha sonra üzerine nemli bez örtüp 10 dk beklettikten daha sonra servis edin. Şayet fazla gelirse kalanını pişip soğuduktan daha sonra buzluğa kaldırabilir, yiyeceğiniz vakit fırında ısıtıp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.