Piyanist Alfred Brendel öldü

semaver

New member
94 yaşındaydı

Piyanist Alfred Brendel öldü

17 Haziran 2025 – 18:57Okuma Süresi: 3 dk.

Alfred Brendel: Müzisyen öldü.

Resmi büyütmek

Alfred Brendel: Müzisyen öldü. (Kaynak: Image/Manfred Siebinger)

Yüksek sesle okuyun

Haberleri takip edin
Paylaşım Menüsü
Paylaş Makale

Zamanımızın en büyük klasik piyanistlerinden biriydi – ama yine de “ikinci bir işi” vardı. Şimdi Alfred Brendel yaşlılıkta öldü.

Alfred Brendel öldü. Büyük piyanistlerden biriydi ve 20. ve 21. yüzyıllarda en önemli müzisyenlerden biri olarak kabul ediliyor. Yıllar önce konser şirketinden çekilmişti. Ama tekrar tekrar kitaplarıyla kendisi için bir isim yaptı – ince bir mizahla. Ölümle dalga geçebildi.

Salı günü, Brendel 94 yaşında evlat edinilen evinde Londra'da öldü ve burada 50 yıldan fazla bir süredir yaşadı. Aralık 2008'de Brendel nihayet konser podyumuna veda etti. “Kendi kayıtlarımın biri veya diğeri gelecekte dinleyicilerini bulmaya devam etmesi güzel olurdu,” diye neredeyse o zaman mütevazı olmak istiyordu.

Alfred Brendel piyanoda.

Resmi büyütmek

Alfred Brendel: Piyano kariyeri beş yıldan fazla sürdü. (Kaynak: Keystone/DPA)

“Konser sahnesinden emekli olduğumda, herkesin beni unutacağını düşündüm,” dedi bir kez. “Durumun tam tersi olduğunu deneyimlemek çok güzel.” Brendel, müziğin ve piyanonun doğal olarak bir rol oynadığı “ikinci iş” tuhaf grotesque'de şiirler yayınladı. Kitap yazan piyanistler ve sonra mizahla nadirdir.

“Bir parmak çok fazla”, diğer şeylerin yanı sıra, piyanistin zor pasajları duyurmak veya salondaki Huster'ı suçlamak için kullandığı hayali üçüncü işaret parmağı hakkında ilk ciltti. Başka bir şiir, ambalaj sanatçısı Christo'nun Milano Opera Binası La Scala'nın balkonunun etrafına nasıl “üç tenoru” sardığını anlatıyor.

Brendel'in piyano kariyeri beş yıldan fazla sürdü. Tekrar tekrar oynadığı en sevdiği besteciler Beethoven, Schubert ve Haydn'dı. Beethoven'ın piyano çalışmalarını tamamen kaydeden ilk piyanistti. Ama aynı zamanda bir şarkı arkadaşı olarak görev yaptı, örneğin Dietrich Fischer-Dieskau için.

1931'de Kuzey Moravya'da (şu anda Çek Cumhuriyeti'nde) doğan Wiesenberg, Almanlar, Avusturyalılar, İtalyanlar ve Slavlar atalar olarak vardı. Üç yaşındayken ailesi Hırvat Adriyatik sahiline taşındı. Ebeveynleri müzisyen olmayan Brendel, kendini bir çocuk olarak görmüyor. Üç yaşında müzikle ilk karşılaşmasını gerçekleştirdi.

Daha sonra Zagreb'deki okula gitti ve altı yaşında ilk piyano derslerini aldı. Bunu Graz'daki Konservatuar'da, daha sonra Viyana'da bir derece izledi. 17 yaşında Brendel ilk halka açık konserini Graz'da verdi. Uluslararası kariyeri 1949'da başladı. Bir yıl sonra sonunda Viyana'ya taşındı ve 1970'lerde Londra'ya taşındı.

Dünyalar arasında bir yürüyüşçü

“Ben kök arayan veya köklere ihtiyaç duyan biri değilim. Mümkün olduğunca kozmopolit olmak istiyorum. Ödeme yapan bir misafir olmayı tercih ederim. Bu savaşta öğrendiğim bir ders.” Brendel dünyalar arasında bir yürüyüşçüydü.

Başka bir özel özellik: Brendel hayatı boyunca harika bir müzisyen olarak kabul edildi. Kural onun için garipti, sahnede büyük güçlü benlikler onun için bir korkudu. Ayrıca bununla birlikte kalktı.

Büyük ve Hager, biraz öne eğilmiş, her zaman burnunda eski moda kalın gözlükler – böylece seyircisi onu tanıyordu. Eleştirmenler, her zaman doğru önlemle hiç son derece oynamadığını övdü. Piyanonun tüm ciddiyetine rağmen, yazar olarak mizahı dikkat çekiciydi. Ve ölümden önce bile durmadı. “Eğer her zaman cennette Verdi'yi duymak zorunda kalırsanız,” diye yazdı, “o zaman tatil ve ara sıra cehenneme ziyaret isterdim”.