Ramazan Bayramının şayet olmazsa Olmazı Miss Üzere Yöresel Maraş Çöreği Tanımı İçin Malzemeler
Not EkleTarifi Yazdır
- 1 kg un (Tam buğday yahut istediğiniz öteki unlarla da yapılabilir)
- Yarım kg zeytinyağ (Tereyağ yahut sıvı yağ da olur)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı çörek otu
- Yarım çay bardağı susam
- Miktarı damak tadınıza nazaran değiştirebilirsiniz
- 1 çay kaşığı mahlep (Olmasa da olur, ben koymayı unutmuşum olursa hoş oluyor)
- Yarım su bardağı şeker (Şekerli olan için damak tadınıza nazaran ölçüsü değişebilir ben 3 yemek kaşığı pekmez kullandım)
- Yarım çay bardağı susam
- Yarım çay bardağı kendir tohumu
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk evvel hamur legenine unu koyun. Üzerine yağını ekleyip, yağ ile uygunca karışana kadar yoğurun.
- Bu etapta toparlanma tam olmuyor fakat yağ ile unun yeterlice karışması değerli (İsterseniz ek olarak 1 çay bardağı tahin de ek edebilirsiniz. Ben denedim olağanüstü oldu)
- daha sonrasında hamurun yarısını ayırın tuz, çörek otu, mahlep ve susam ekleyip tekrar güzelce karıştırın.
- Şekerli kısım için hamurun kalan yarısına susam ve şekeri ekleyip, karıştırın. Bu evrede her iki hamura da tam toparlanana kadar su ekleyip, toparlanmasını sağlayın.
- Ben tuzlu için yaklaşık 2 küçük çay bardağı su kullandım. Şekerli de daha az oldu. Un cinsine göre ölçü değişebilir. Denetimli eklemekte yarar var (Hamurun kıvamı katı olacak. Fotoğraflarda var)
- Dinlendirmeden hamurdan küçük modüller koparıp, hepsini hisse edin. Teker teker çörek merdanesi ile fazlaca kalın olmayacak biçimde açın (Başka olağan merdane de olur) üzerine görseldeki üzere form verin.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine açtığınız çörekleri dizin. Kabarma olmadığından yakın dizebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında denetimli olarak yavaşça kızarana kadar pişirin.
- Bu ölçülerle 3 fırın tepsisi kadar çıktı. İsterseniz ölçüsü tıpkı oranda arttırabilirsiniz. Çayın yanında şahane oluyor???? Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ????????????.