Lojistik ve iklim araştırmalarında giderek karmaşıklaşan modellerin hesaplanması gerekiyor. Yeni kuantum bilgisayarlar bu konuda yardımcı olabilir. Bu türden ilk cihaz şu anda Hamburg'da faaliyette.
Federal Şansölye Olaf Scholz'un (SPD) huzurunda, Perşembe günü Hamburg yarı iletken üreticisi NXP'de yeni bir tür kuantum bilgisayarın açılışı yapıldı. Şirket, tamamen Almanya'da geliştirilen iyon tuzağı kuantum bilgisayarının ilk göstericisi olduğunu duyurdu.
NXP'nin teknik direktörü Lars Reger, sistemde iyonların, yani elektrik yüklü atomların, lazer ışınları kullanılarak hareketsiz hale getirildiğini açıkladı. İyonların, dijital elektronikte olduğu gibi yalnızca sıfır ve bir durumlarını göstermeyecek şekilde etkileşime girmesi sağlanabilir. Normal bir bilgisayar sisteminin tamamlanması milyonlarca yıl sürecek karmaşık hesaplamalar mümkündür. Bilgi birimlerine bit değil kübit denir.
Scholz, NXP, Bosch, Infineon ve diğer şirketlerle birlikte Almanya'nın yarı iletken endüstrisinin Avrupa'daki merkezi haline geleceğini söyledi. Mikroelektroniği teşvik etmek stratejik bir karardır. Scholz, “Çünkü yarı iletkenler 21. yüzyılın hammaddesidir” dedi. Almanya ve Avrupa, küresel ölçekte geleceğin tüm önemli teknolojilerinde ön sıralarda yer almalıdır. Bunlar arasında kuantum teknolojilerinin yanı sıra yapay zeka, biyoteknoloji ve nükleer füzyon da yer alıyor.
Girişimin başkanı Robert Axmann, federal hükümetin kuantum hesaplama girişimini 500 milyon avrodan fazla, Hamburg'daki projeyi ise 200 milyon avrodan fazla finanse ettiğini söyledi. Girişimin bir diğer merkezi Baden-Württemberg'deki Ulm'da bulunuyor. Yeni bilgisayarın Hamburg'da sembolik olarak etkinleştirilmesinin ardından, örneğin iklim modelleme, küresel lojistik veya malzeme bilimi alanlarında karmaşık hesaplamalar yapmak isteyen başka ortaklar da kazanılacak.