Su Böreği

Bakec

New member
Su Böreği Tanımı İçin Materyaller

• 6 yumurta
  • 3, 5-4 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için:

• Küçük bir kase ince kıyılmış maydonoz
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • İç harcını dilediğiniz üzere hazırlayabilirsiniz baharatını, tuzunu, etini her birşeyini damak zevkinize bakılırsa ayarlayabilirsiniz. isterseniz peynirli ve patatesli de yapabilirsiniz.
Kızartmak için:

• Sıvıyağ
Su Böreği Tanımı Yapılışı

Biz bu böreği yaparken dondurucuya koymak için epey yapıyoruz biraz zahmetli olduğu için bu yüzden fotoğraflardaki gereç ölçüsüne fazlaca takılmayın ben size en ince ayrıntısına kadar tanımımda anlattım.

Size tavsiyem bu böreği taze yapabilme imkanınız var ise tazece yapıp yiyin zira dondurucu bence tadını alıyor.

1. Yumurtalarımızı uygun bir kaba kıralım ve yeterlice köpürtene kadar çırpalım. (yumurtaların büyüklüğüne bakılırsa unumuzu ek edelim epey koyu bir hamur olmasın).
  2. Tuzumuzu da ekleyelim çırpalım.
  3. Unumuzu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım.
  4. Kulak göğsü kıvmından bi tık ağır olsun hamurumuz.
  5. Yoğurduğumuz hamurdan küçük bezeler yapalım.
  6. Bezelerimizi dinlenmeye alalım.
  7. Bezeler dinlenirken kıymamızı uygun bir tavaya alıp içine 2 adet soğan kıyalım ve kavurmaya bırakalım.
  8. Ben soğan ile eti tıpkı anda kavuruyorum dilerseniz evvel eti daha sonra soğanı kavurabilirsiniz.
  9. Et suyunu salıp çekene kadae etimiz ve soğanımız kavruluyor.
  10. Etimiz kavrulurken karıştıralım topaklanma olmasın şayet topaklanma olursa kaşık yardımı ile ezelim.
  11. Etimiz kavrulup soğuyunca ince ince kıydığımız maydanozlarımızı ekleyelim.
  12. Etimize 1 tatlı kaşığı tuz atalım.
  13. Kıymalı harcımız hazır.
  14. Bezelerimizi açalım ve 4 kesime bölelim.
  15. (ben bezeleri daima 4 e bölerek yapıyorum bu türlü böreğimin her tarafını daha eşit kalınlıkta yapabiliyorum. Tüm kullandığımızda bezeleri kenarları daha kalın oluyordu bu türlü daha uygun oluyor. ).
  16. Bezelerimizi bir bezin üzerine tek tek koyup biraz tepsertelim. (hafifçe kurutalım).
  17. Tencereye su koyalım kaynatalım suyu. Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atalım hamurumuz dağılmasın diye atıyoruz bu tuzu.
  18. Kaynayan suya tek tek yufkaları atalım ve haşlayalım.
  19. Yufkaları kaynar suda 3-5 saniye bekletseniz kâfi heryeri ıslansın yufkanın. Çok bekletmeyin suda dağılır yufkamız.
  20. Haşlanan yufkalarımızı delikli süzgecin üzerine alıp açalım.
  21. Tepsimizi yağlayalım.
  22. Tepsimizin üzerine bir ader tüm yufkayı haşlamadan serelim.
  23. Onun üzerine 4 e böldüğümüz yufkaları tek tek haşlayıp eşit biçimde serelim.
  24. tekrar 4 yufka daha haşlayıp heryeri eşit gelecek biçimde yufkaları serelim.
  25. Üzerine et harcımızı eşit biçimde serelim.
  26. 2 sefer 4 modül ya böldüğümüz yufkaları kesip haşlayıp eşit biçimde serelim.
  27. 3. Sırada tüm yufkayı haşlamadan serelim.
  28. Böreğimizi ocağa alalım. Bizim konutumuzda odun ocağı vardı bu yüzden biz ocakta kolay kolay kızarttık lakin siz de yoksa mutfak ocağında 4 gözlü ise ocağınız 4 gözünüde açıp kızartabilirsiniz.
  29. Böreğimizin alt kısmını eşit biçimde kızartalım. Kızarırken sıpatula yahut bıçak ile böreğimizi denetim edelim.
  30. Her tarafı eşit kızarınca öbür bir eşit uzunluktaki tepsiyi çevirmek için kullanalım.
  31. Böreğin üstüne öbür tepsiyi karşıt biçimde koyalım.
  32. Tepsiyi bir kişinin yardımı ile çevirmenizi tavsiye ederim.
  33. Öteki tarafını kızartmak için tıpkı tepsiye biraz daha yağ dökelim ve o tarafını da kızartalım.
  34. Kusura bakmayın bu böreği çevirme işini ne kadar anlatmaya çalışsam da biraz karmaşık oluyor siz isterseniz bu kadar uğraşmayıp fırında kızartabilirsiniz. Fırında kızartmak için alt üst yağlayın ve fırının alt üst ayarında üzeri kızarana kadar pişirin.
  35. Böreğimiz birinci sıcağını attıktan daha sonra dilimleyelim.
Afiyet olsun????.