Su Böreği Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
Not EkleTarifi Yazdır
Hamuru için;
- 5 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Un
- 500 gram peynir (isteğe nazaran en az 2 çeşit ben kaşar ve köy peyniri kullandım)
- 1/2 (yarım) paket margarin
- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 litre su
- 2 yemek kaşığı tuz
Not EkleTarifi Yazdır
- Hamuru için birinci vakit içinderda yumurtaları tuz ile düzgünce çırpıyoruz.
- Çırpılmış yumurtanın içine yavaş yavaş unu ekliyoruz.
- Hamur un serpince ele yapışmayan lakin olağanda yumuşak bir hamur olmalı.
- ondan sonrasında unlayarak bezelere ayırıp üzerini poşetle kapatıp buz dolabına kaldırıp yarım saat bekletiyoruz.
- Bu esnada iç materyali için peynirleri düzgünce ezip ya da rendeleyip karıştırıyoruz.
- Tuzunu ayarlıyoruz.
- Tepsiyi ve yufkaların ortasını yağlamak için yağ karışımını hazırlıyoruz.
- Büyük uzunluk tencereye suyu ve tuzu alıp kaynaması için büyük göze koyup kenara alıyoruz.
- Su kaynayana kadar yarım saat dinlenen hamuru dolaptan çıkarıp teker teker açıyoruz.
- İlk katı su da haşlamıyoruz. Yağladığımız tepsinin tabanına seriyoruz.
- Diğer hamurları açıp iki pak sofra bezinin içinde bekletiyoruz. (eğer size yardım eden biri var ise direk haşlayıp buzlu soğuk suya daldırıp böreğin katlarını dizebilirsiniz)
- Tüm katları açıp yalnızca daha sonra kat için bir bezeyi bırakıyoruz.
- Bir kaba soğuk su alıp içerisine buz atıyoruz.
- Yufkaları kaynar suya atıp 30 saniye tutuyoruz.
- 30 saniye dolunca çabucak soğuk suya atıyoruz.
- Suyumuzun her keresinde kaynar bulunmasına dikkat ederek tüm katları teker teker haşlıyoruz.
- Suyunu süzmesi için geniş bir süzgece güya tepsiye dizer üzere kat kat diziyoruz.
- Tüm yufkalar pişince tepsiye dizmeye başlıyoruz. Yaklaşık 12 kat yaptım.
- Hamurları olabildiğince ince açmaya çaba gösterdim. 4 katta bir peynir koydum. En son 12. Katın bezesini açıp kaynatmadan böreğin en üst katına seriyoruz.
- Her katı kesinlikle en az 2-3 yemek kaşığı yağ ile yağlıyoruz. Peynir koyduğumuz katları da yağlıyoruz.
- En son böreği kesip üzerine kalan yağı ekliyoruz.
- Eğer üzerine dökeceğimiz yağ 1/2 çay bardağından az ise kesinlikle ay çiçek yağı ekleyin.
- 180 derece fırında alt üst nar üzere kızarana kadar pişiriyoruz.
- Sıcak sıcak servis ediyoruz.