WLAN’ı neden yeniden adlandırmalısınız?

Bilgin

Global Mod
Global Mod

SSID (Service Set Identifier), kablosuz ağınızın kullanılabilir ağlar listesinde görünen adıdır.

Bir bakışta en önemli şeyler

Eşsiz ve kişisel bir SSID, kablosuz ağınızın güvenliğini artırmanıza ve bölgenizdeki diğer ağlarla karışmasını önlemenize yardımcı olabilir. Bu yazıda size kablosuz yönlendiricinizin SSID’sini nasıl değiştireceğinizi göstereceğiz.

Adım 1: Hazırlık

SSID’nizi değiştirmeye başlamadan önce, aşağıdaki bilgilerin elinizin altında olduğundan emin olun:

• Yönlendiricinizin IP adresi: Çoğu yönlendirici 192.168.0.1, 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 gibi standart bir IP adresi kullanır.
  • Yönlendirici oturum açma bilgileriniz: Yönlendiricinizin ayarlarına erişmek için ihtiyacınız olan kullanıcı adı ve şifre.
2. Adım: Yönlendirici ayarlarına erişin

1. Bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı bir Ethernet kablosuyla WiFi ağınıza veya yönlendiriciye bağlayın.
  2. Tercih ettiğiniz web tarayıcısını açın ve adres çubuğuna yönlendiricinizin IP adresini girin. Yönlendirici oturum açma sayfasına erişmek için Enter tuşuna basın.
  3. Oturum açmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin. Bu bilgiyi bilmiyorsanız, yönlendiricinizin üzerindeki bir etikette veya kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz.
3. Adım: SSID’yi değiştirin

1. Yönlendirici menüsünde WiFi ayarları bölümünü bulun. Bu, “WLAN”, “Kablosuz” veya “Wi-Fi” olarak etiketlenmiş olabilir. Ayarları açmak için üzerine tıklayın.
  2. Geçerli SSID’yi gösteren alanı bulun. Bu, “SSID”, “Ağ Adı” veya “Kablosuz Ağ Adı” olarak etiketlenmiş olabilir.
  3. Alana tıklayın ve WiFi ağınız için istediğiniz adı girin. Kişisel bilgileri veya kolayca tahmin edilebilir terimler kullanmayın.
  4. “Kaydet”, “Uygula” veya benzeri bir düğmeyi tıklayarak değişiklikleri kaydedin.
4. Adım: Cihazlarınızı yeni ağa bağlayın

SSID’yi değiştirdikten sonra, daha önce WiFi ağınıza bağlı olan herhangi bir cihazı yeniden bağlamanız gerekir. Cihazınızın Wi-Fi ayarlarında yeni ağ adını arayın ve bağlanmak için şifreyi girin.

Somut örnek: Fritzbox yönlendiricisini yeniden adlandırın

Fritzbox, Almanya’daki en yaygın yönlendiricilerden biridir. İşte yine özellikle bu ev ağı donanımıyla nasıl çalıştığı:

1. Fritzbox’a yukarıda açıklandığı gibi bağlanın.
  2. Ardından arayüze tıklayın.
  3. Menüde “Kablosuz Ağ” seçeneğine geçin.
  4. Yeni bir kişiye “WLAN radyo ağının (SSID) adı” atayın.
  5. “Uygula” düğmesine tıklayarak ayarları kaydedin.
Değişiklikten sonra, Fritzbox’a yapılan tüm WLAN bağlantıları kesilecek ve WLAN’a yeni adla yeniden bağlanmanız gerekecek.