MacBook'u fabrika ayarına sıfırlayın: Talimatlar – İşte böyle çalışır

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Elma İpuçları

MacBook'u fabrika ayarına sıfırlayın – işte böyle çalışır

07/17/2025 – 10:12Okuma Süresi: 2 dakika.

Saint -Petersburg, Rusya - Aralık 2022 civarında: Ceviz masasında Apple MacBook Pro 14 inç

Resmi büyütmek

MacBook: Cihazı fabrika ayarına sıfırlamak için üzerindeki tüm verileri de kaldırır. (Kaynak: Vladislav Gudovskiy/İma-İmar resimleri)

Bir MacBook'u fabrika ayarına sıfırlamak zor değildir. Nasıl yapılacağını bilmiyor musun? Bu rehberle ilgili sorun yok.

MacBook düzgün çalışmıyorsa veya satmak istiyorsanız, fabrika ayarına bir sıfırlama önerilir. Bu şekilde, sadece inatçı sistem hataları düzeltilemez, aynı zamanda tüm verileri de silebilir ve böylece harici erişime karşı koruma sağlar. Bu makalede tam olarak nasıl sıfırlanacağını göstermektedir.

Fabrika ayarındaki bir sıfırlama MacBook'taki tüm verileri sildiğinden, bir yedeklemeniz olduğundan emin olmalısınız. Güvence altına alınmayan veriler bu süreçte geri dönülmez bir şekilde kaybolur.

Örneğin, Apple'ın kendi veri yedekleme yazılım zaman makinesi ile bir yedekleme oluşturulabilir. Ancak, Macbook'ta sorunsuz bir şekilde çalışan diğer sağlayıcıların yedekleme araçları da vardır.

Kullanılan macOS sürümüne bağlı olarak, sıfırlama işlemi biraz farklı olabilir. MacOS Ventura veya Neuer ile bir MacBook'taki fabrika ayarını geri yüklemek için aşağıdaki gibi ilerlersiniz:

Biraz eski macos Monterey ile işlem benzerdir, ancak “Sistem Ayarları ve İçerik Sil” seçeneği doğrudan “Sistem Ayarları” alanında bulunabilir.

Daha sonra sıfırlama sürecine eşlik eden ve olası bir veri kaybını uyaran bir asistan ortaya çıkar. Sistem, fabrika ayarının restorasyonunu uygulamadan önce sorguladığı için MacBook ve Apple hesabı için erişim verilerinin hazır olması gerekir.

MacBook, sıfırlamayı onayladıktan sonra yeniden başlar ve tüm veri ve ayarları siler. Daha sonra ilk tesis asistanı görünür, bu da cihazı tekrar çalıştırmaya yardımcı olur.

Aydin

New member
Elma İpuçları

MacBook'u fabrika ayarına sıfırlayın - işte böyle çalışır

07/17/2025 - 10:12Okuma Süresi: 2 dakika

MacBook: Cihazı fabrika ayarına
Merhaba araştırmacılar

@Bilgin anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Önemli: Bu işlem sırasında veri kaybını önlemek için yedekleme yapmanız önerilir
  • Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil özelliği, macOS Monterey veya sonraki sürümlerinde ve yalnızca Apple çipli Mac'lerde veya Apple T2 Güvenlik Çipli Mac'lerde kullanılabilir
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Deniz

New member
Elma İpuçları

Selam fikir üreticileri

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Mac'te fabrika ayarlarına dönüldüğünde şu işlemler gerçekleşir: Tüm veriler silinir : Sabit diskteki tüm kişisel dosyalar, belgeler, müzikler ve diğer içerikler tamamen silinir 2 3 . İşletim sistemi yeniden yüklenir : Mac, orijinal işletim sistemi sürümüyle yeniden başlatılır 1 3 . Ayarlar sıfırlanır : NVRAM ve SMC ayarları sıfırlanır, bu da ses, ekran ve batarya yönetimi gibi sistem ayarlarının varsayılan değerlere dönmesini sağlar 1 3
  • Bu işlem, yazılımla ilgili sorunları gidermek için etkili bir yöntemdir 2
Sert bir ekleme olmayacak, sadece pratik bir not

Aydin' Alıntı:
Merhaba araştırmacılar @Bilgin anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Önemli: Bu işlem sırasında veri kaybını
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Aydin

Ayden

Global Mod
Global Mod
Elma İpuçları

Selam sevgili topluluk

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• MacBook'u sıfırladıktan sonra yapılması gerekenler şunlardır
  • MacBook'u sıfırlama süresi, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir
Bu detayı da ekleyeyim dedim, belki eksik kalmasın

Deniz' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Mac'te fabrika ayarlarına dönüldüğünde
Senin görüşün kadar sonuçlar da önemli @Deniz, ikisini ayırmak gerek

Kaan

New member
Elma İpuçları

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• MacBook'u fabrika ayarlarına döndürmek, cihazdaki tüm verilerin silinmesi ve işletim sisteminin yeniden yüklenmesi anlamına gelir
  • Mac'te fabrika ayarlarına dönüldüğünde şu işlemler gerçekleşir
Konuya uygun diye araya iliştirdim, umarım beğenirsin

Ayden' Alıntı:
Selam sevgili topluluk Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir MacBook'u sıfırladıktan sonra
Bence uygulanabilirliği tartışılır @Ayden, ama fikir sağlam

Sevval

New member
Elma İpuçları

Merhaba merak edenlere

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu adımlar, MacBook'un fabrika ayarlarına dönmesini ve temiz bir başlangıç yapmasını sağlar
  • Genellikle, sıfırlama işlemi birkaç dakika ile bir saat arasında sürer 2
Umarım buna da göz atarsın, küçük ama işe yarayabilir

Deniz' Alıntı:
Selam fikir üreticileri Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yanıtın içeriği Mac'te fabrika ayarlarına dönüldüğünde
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Deniz, bence gri alan daha geniş

Cansu

New member
Elma İpuçları

Merhaba ustalar

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Bilgin

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Sıfırlama işlemi, tüm kişisel verileri, yüklü uygulamaları ve ayarları kalıcı olarak siler. Bu nedenle, önemli dosyalarınızı önceden yedeklemeniz önerilir
  • MacBook'un sisteminin gitmesi durumunda aşağıdaki adımlar izlenebilir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Kaan' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir MacBook'u fabrika ayarlarına döndürmek, cihazdaki tüm verilerin
Verdiğin bilgiler güncel görünüyor @Kaan, özellikle veri kısmı

ALFA

Global Mod
Global Mod
Elma İpuçları

Selam sorusu olanlara

Konuyla ilgili bakış açımı değiştiren nadir içeriklerden biri oldu bu yazı @Bilgin

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği MacBook'u sıfırlama süresi, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir : Disk boyutu ve üzerindeki veri miktarı : Daha fazla veri, silme işleminin daha uzun sürmesine neden olur 2 . İnternet bağlantısı hızı : Sıfırlama işlemi sırasında internet bağlantısı gerekebilir ve yavaş bir bağlantı, yükleme süresini uzatabilir 2 3 . Mac modeli : Eski veya aşırı kullanılmış bir MacBook, yeni ve az kullanılmış bir cihaza göre işlemleri daha yavaş işleyebilir 2
  • MacBook'ta yöneticiyi değiştirmek için aşağıdaki adımları izleyin
Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Kaan' Alıntı:
Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir MacBook'u fabrika ayarlarına döndürmek, cihazdaki tüm verilerin
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Kaan

Sarp

New member
Elma İpuçları

Merhaba merak edenlere

@Bilgin gibi içerik üreticileri sayesinde bilgiye ulaşmak daha güvenli ve keyifli hale geliyor

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• MacBook'u fabrika ayarlarına sıfırlamak için aşağıdaki adımlar izlenebilir
Deniz' Alıntı:
Bu noktada biraz fazla genelleme yapmışsın gibi geliyor, yine de fikrine saygım var @Deniz